Oldal kiválasztása

A sportolók – legyenek azok profik, vagy olyanok, akik csak hobbiból járnak edzésre – teljesítményének növelésére számtalan módszer és kiegészítő létezik.

 

Ezek közül a legismertebbek talán az étrendkiegészítők – fehérjék, multivitaminok, stb. –, de ma már egyre többen használnak például masszázshengert is. Létezik azonban egy kevésbé ismert eszköz, az edzőmaszk, ami az oxigénhiányos környezetnek a szervezetre gyakorolt hatását használja ki.

Mi az az anaerob edzés?

Az edzéseknek két fajtáját különböztetjük meg. Léteznek az úgynevezett aerob sportok, mint például a kerékpározás, futás, séta stb. , illetve az anaerob edzések, amilyenek az izomerősítő gyakorlatok, súlyemelés és így tovább. A kettő között az alapvető különbség az oxigén szerepében keresendő: míg az aerob edzések során a szükséges energia előállításához a szervezet oxigént használ fel, addig az anaerob edzések alatt a saját belső anyagaiból termeli az energiát, oxigén nélkül. Érdekesség, hogy a futás lehet aerob és anaerob is attól függően, mekkora intenzitással végezzük: előbbi a normál futás, az utóbbi a sprint, vagyis egy intervallum edzés során mindkettőt ki lehet pipálni. Összefoglalva: az aerob edzés javítja az oxigén felhasználásának hatékonyságát, valamint növeli az állóképességet. Az anaerob edzés ezzel szemben fokozza a teljesítményt, és növeli az izomzatot.

Hogyan működik az edzőmaszk?

Az edzőmaszk arra az elvre épül, hogyha a szervezet nem jut elég oxigénhez, akkor nagyobb teljesítményre kényszerül, ezáltal pedig hatékonyabb lesz az edzés. Vagyis az egyébként is kemény munka tovább fokozható, sokkal magasabb intenzitásúvá tehető, és a határok tovább feszegethetők. Az edzőmaszkkal végzett edzések után hatalmas változás tapasztalható a „normál” körülmények közé visszatérve. Jobb lesz ugyanis az állóképesség, nő a gyorsaság, és mindez sokkal rövidebb idő alatt érhető el, mint az edzőmaszk használata nélkül.

 

Az edzőmaszk használatával emellett növelhető a tüdőkapacitás, és hatékonyabbá tehető a szervezet oxigén-felhasználása. Mindez annak köszönhető, hogy az oxigén hiányának hatására a tüdőhólyagok 100%-os „fordulatszámon” működnek, valamint nő a vér oxigénellátottsága is. Mikor nem javasolt az edzőmaszk használata? Bár az edzőmaszknak számos pozitív élettani hatása van az edzések során, fontos tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor tilos használni! Kizáró tényezőt jelentenek bizonyos betegségek, mint például a szív- és érrendszer megbetegedései, valamint a magas vérnyomás. Illetve a vényköteles gyógyszerek szedése esetén sem javasolt a használata, ezért mindenképpen kérd ki egy orvos véleményét, mielőtt beszerzel egy hasonló kelléket az edzésekhez, például az edzomasz.hu oldalán!